1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. САЩ са внесли жалба срещу Китай в СТО заради високото мито за внос на кокошки и пуйки

САЩ са внесли жалба срещу Китай в СТО заради високото мито за внос на кокошки и пуйки

Американците са изчислили, че до края на годината ще трябва да платят около 1 млрд. долара под формата на такси

САЩ са внесли жалба срещу Китай в Световната търговска организация (СТО), защото Пекин е наложил необосновано високо мито за внос на кокошки и пуйки, пише във вчерашния си брой The Wall Street Journal, цитиран от Дневник. Американците са изчислили, че до края на годината ще трябва да платят около 1 млрд. долара под формата на такси, ако искат да предлагат продукцията на китайския си пазар.

От Китай са коментирали пред CBS News, че въведеното мито е напълно законно, защото американските фермери получават субсидии от правителството, за да отглеждат пернатите. Така фермерите от САЩ продавали птичето месо на цени по-ниски, отколкото можели да предложат местните птицевъди.

Китай наложи митото за внос на кокоше и пуешко месо от САЩ през септември 2010 г. Размерът на таксата варира между 50% и 100% от доставната цена. Световните медии припомнят, че Вашингтон и Пекин често се оплакват един от друг пред Световната търговска организация. През 2009 г. американците се бяха оплакали, че е въведено мито за вноса на стоманени тръби, а Пекин, че е повишена таксата за внос на автобуси.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.