1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. САЩ спират вноса на авокадо от Мексико

САЩ спират вноса на авокадо от Мексико

Страната е най-големият производител на авокадо в света

От понеделник в Съединените щати в сила е забрана за внос на авокадо от Мексико. Причина за мярката е заплаха, отправена по телефона срещу служител на американската служба за фитосанитарен контрол.
 
Мексико е най-големият производител на авокадо в света и прибира годишно по около милион и половина тона от тези плодове. Голяма част от реколтата се изнася в северната съседка, като за последните шест седмици преди забраната количеството е в размер на 135 000 тона.
От съобщение на министерството на селското стопанство в Мексико става ясно, че забраната е въведена, след като контрольор от американската фитосанитарна служба е бил заплашен със саморазправа. Случката е отпреди няколко дни в мексиканския щат Мичоакан, разположен е в югозападната част на страната. Забраната беше обявена точно в деня, в който тази година се проведе финалния мач по американски футбол, когато американците по традиция консумират начос с гуакамоле, приготвен именно от авокадо.
 
Мичоакан е единственият мексикански щат, който може да изнася плодовете без никакви ограничения за Съединените щати. В същото време щатът, както и цялата държава, е в плен на насилието, упражнявано от организирани банди, които контролират търговията с дрога, както и селското стопанство. Смята се, че телефонната заплаха срещу контрольора е от една от тези банди. 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.