Саудитска Арабия спира вноса на зърно от Канада

Страните от Близкия Изток са редовни клиенти на Съединените щати и Канада при зърнените култури

Дипломатическият спор между Саудитска Арабия и Канада се изостри, след като Риад обяви, че прекратява вноса на пшеница и ечемик от северноамериканската страна. При последният саудитски търг за 625 хиляди тона пшеница, обявен в средата на юли, Канада все още беше сред потенциалните доставчици.

Дипломатическият спор между Отава и Риад избухна след като Канада поиска освобождаването на арестувани в Саудитска Арабия активисти за граждански права. От своя страна Риад окачестви тези искания като вмешателство във вътрешните си дела и ги отхвърли.

Страните от Близкия Изток са редовни клиенти на Съединените щати и Канада при зърнените култури. През последните години доставките от Северна Америка постепенно намаляват, най-вече заради високите транспортни разходи. Саудитска Арабия и другите държави от региона се ориентират все по-често към Русия и Казахстан, както и към Австралия. В тези страни обаче тазгодишните добиви се очертават като по-слаби, така че е много вероятно Канада и Съединените щати отново да заемат предишните си позиции, коментират анализатори. За Канада загубата на саудитския пазар не е сериозна, тъй като страната разполага с достатъчно други възможности за износ, твърдят експерти в Отава.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.