1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Сблъсък за цени между доставчиците и големите вериги магазини

Сблъсък за цени между доставчиците и големите вериги магазини

Откроява се принципен проблем вече влязъл и в полезрението на Европейския парламент

Договарянето на нови условия между големите вериги и българските производители е на път да прерасне в търговска война, съпроводена от административни жалби, отбелязва днес „Дневник". Доставчиците твърдят, че са подложени на безпрецедентен натиск от веригите да свалят цените, което силно ще намали конкурентоспособността им и ще влоши допълнително техните финансови резултати, вече пострадали от кризата. Според хипермаркетите исканията за по-големи отстъпки са нормална практика с цел да се намали цената за крайните потребители, която става водещ критерий за купувачите в условия на криза.

От Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България се готвят да подадат жалби до комисиите за защита на конкуренцията и на потребителите, ако проблемът не се реши в кратки срокове. Какви конкретни мерки ще се предприемат ще стане ясно следващата седмица, когато предстои среща на големите браншови сдружения. Обсъжда се и вариант стотина предприятия да спрат доставките за една от веригите.

Спорът между веригите и доставчиците се оказа принципен проблем, който в края на февруари влезе в полезрението и на Европейския парламент. Големите вериги в цяла Европа злоупотребяват с господстващото си положение на пазара и предизвикват снижаване на цените за доставчиците, се казва в декларация на ЕП, цитирана от британския в. "Индипендънт".

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.