1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Седмичен коментар на Софийската стокова борса

Седмичен коментар на Софийската стокова борса

Движение на цените на основните хранителни стоки и продукти

 

Затвърдени са тенденциите, наблюдавани при основните зърнени храни. Отвъд океана колебанията не са особено големи. В Чикаго пшеницата се търгуваше на $ 192/тон, а царевицата на $ 151.80/тон. Т.е. отчита се леко понижение, като все пак трябва да се отбележи, че соята и соевия шрот са единствените, които скачат и то доста, и двете с по около $ 18/тон.

Тенденциите в Европа и по-точно на представителния пазар в Будапеща продължават да са надолу, т.е. цените слизат, като европшеницата се понижи с над 9 лв./тон до 206 лв./тон, фуражната падна до 190 лв./тон, царевицата до 214 лв./тон. Слънчогледът се търгуваше на 440 лв./тон., като при него практически няма понижение.

В Ротердам нерафинираното слънчогледово олио се повиши до $ 875/тон. В Лондон бялата захар премина на € 393 /тон, като там намалението е с над € 9.

На Софийската стокова борса имаме котировки за продажба на хлебна пшеница от 2Б група – най-масовата, но тези котировки вече се понижиха до 210 лв./тон. Това е начална цена на продавачите, което означава, че дори, ако се стигне до реални сделки /а търсене през седмицата нямаше/ те ще са под тази цена.

Иначе на хранителния пазар няма съществени промени. Брашното е леко надолу до 350 лв./тон за тип 500 и 330 лв./тон за тип 700. При другите стоки няма промени.

Подробна информация за цените на основните земеделски култури ТУК

 

Етикети ССБ, цени
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.