1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Селското стопанство се оказа най-гъвкаво в условията на криза, твърди доклад

Селското стопанство се оказа най-гъвкаво в условията на криза, твърди доклад

През следващите 10 години зърнените храни ще поскъпнат с между 10 и 20%

Храните са от основна необходимост и по тази причина селското стопанство се оказа особено гъвкаво в условията на днешната криза. То показа много по-добри резултати спрямо много други индустрии. Това се казва в доклад, разработен съвместно от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Агенцията по храните и селското стопанство към ООН.

Според анализа на експертите цените на хранителните продукти ще се увеличават през следващите години, но вероятно няма да стигнат пика от 2007 година и началото на 2008 година. Цените на продуктите обаче и сега остават високи в много от бедните държави.

Възстановяването на икономиката отново ще подхрани търсенето на хранителни продукти в развитите държави, както и ще даде нов тласък на пазарите за биогорива. Именно производството на този тип горива беше сочен за основен двигател на ръста на цените през предходните години.

През следващите 10 години зърнените храни ще поскъпнат с между 10 и 20%, прогнозират организациите. Ръст от над 30% пък се очаква за растителните масла.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.