1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. СГС остави на работа обвинения в злоупотреби зам.-шеф на ДФ "Земеделие"

СГС остави на работа обвинения в злоупотреби зам.-шеф на ДФ "Земеделие"

Красимир Неделчев: Това, което се пише не е истина

 

Софийският градски съд (СГС) не отстрани от длъжност заместник-изпълнителния директор на Държавен фонд "Земеделие" Красимир Неделчев, съобщи БТА. Искането за отстраняването му беше направено от Софийската градска прокуратура, която смята, че той е взел подкупи в  размер на 357 хиляди лева, за да съдейства или оказва влияние върху свои служители за съдействие при реализацията на проекти по програма САПАРД.

В мотивите си съдът посочи, че обвинението не е ясно формулирано и че липсват конкретни данни кой е дал парите на Неделчев и за какви действия. Според прокурора, който заяви, че не може да се съгласи с определението на съда, въпросът за доказателствата изобщо не е бил коментиран.

В обвинението ясно се казва, че има извършване на операции със средства, за които може да се предполага, че са от подкуп, коментира прокурорът по делото. За това има категорични доказателства, допълни той. Днешното изискване на съда едва ли не означава, че трябва да има внесен обвинителен акт. Ако имаше такъв, нямаше да има смисъл от мярка за процесуална принуда, коментира прокурорът. По думите му този състав на СГС не е направил преценка на събраното до тук, защото е коментирана само формулировката на обвинението. На този етап Неделчев отказал да дава обяснение пред прокурор, възможно е обаче проектите по програма САПАРД, за които Неделчев е оказвал влияние, според прокурора да са напълно законни.

Прокурорът допълни, че за да поиска отстраняването на Неделчев има опасението, че той може да окаже влияние върху служители, които ще бъдат разпитвани в по-напреднала фаза по процеса. Ако ги разпитам преди внасянето на обвинителния акт,техните показания няма да имат стойност, коментира още прокурорът. Той допълни, че ще протестира днешното решение на съда.

Красимир Неделчев заяви, че не е получил заповед за уволнение от своите преки началници. Днешното решение на съда може да бъде обжалвано или протестирано пред Софийския апелативен съд /САС/ на 19 май.

Пред журналисти Неделчев заяви, че не се чувства виновен. "Това, което се пише, не е истина", коментира той. Неделчев заяви още, че не е давал показания и не се е запознавал с документите по делото. "Оставям на вас да решите кое е нормално за една правова държава", коментира още Неделчев. Той допълни, че това, което се пише, са голословни твърдения. Неделчев отказа да отговаря на повече въпроси, тъй като е подписал декларация за секретност по делото./dnevnik.bg

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.