1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Шапът засили проверките по животинските пазари

Шапът засили проверките по животинските пазари

Забранено е движението на чифтокопитни животни от ферма до ферма в цялата страна

Засилените съвместни проверки на органите на Регионалната ветеринарномедицинска служба (РВМС) и МВР на двата пазара за животни в Пловдивска област продължават, заявиха от ветеринарното ведомство. Двете тържища са в Асеновград и Раковски. От службата припомниха, че пазарите и изложбите в цялата страна са забранени, заради нахлуването на болестта шап на територията на страната. Ако бъдат заловени търговци на добитък, животните ще бъдат умъртвени и откарани на екарисаж. Мерките са крайни, но не можем да си позволим друго, предвид скоростното разпространение на вируса, коментираха специалистите.

Забранено е движението на чифтокопитни животни от ферма до ферма в цялата страна, припомни шефът на РВМС - Пловдив д-р Светозар Василев. Изключение правят случаите, в които се извършва неотложно клане. Стопанствата трябва да са изпълнили мерките за биосигурност. Необходимо е също документите на животните да са изрядни, допълни д-р Василев.

Шапът засяга говеда, свине, овце и кози. Симптомите са треска, остра куцота, везикули* по устата, копитата и папилата на млечната жлеза, както и спад при млеконадоя. Няма опасност, ако човек се зарази от шап. Той може да прихване болестта като пие сурово мляко, издоено от заразено животно. Проблемът е, че вирусът е много устойчив. Той може да оцелее до 50 дни във вода, до 74 дни на пасища и до 398 дни по дървени повърхности, контаминирани с мазнини.    

Основните поражения след епидемия от шап са чисто икономически, обясниха от РВМС. Епидемията от шап в Англия пред 10 г. е коствала на страната 10 млрд. паунда. За да се обяви в една страна, че шапът е отминал, трябва да мине месец след последното умъртвяване на животно. През следващите 3 месеца продължават да се вземат проби и да се правят необходимите изследвания.

*везикула - малко мехурче с размер до 0.5 см, изпълнено със светло серозно съдържание, в резултат на възпалителен процес от вирусна инфекция, алергична реакция и др.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.