1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Шести фестивал мановия мед в Царево

Шести фестивал мановия мед в Царево

Мановият мед се превръща в запазена марка на общината

В Царево официално беше открит шестия фестивал на мановия мед, предаде БГНЕС. В изложението, разположено на централния площад на града представят продукцията си около 20 производители на мед от всички райони на страната. При откриването кметът на Царево Петко Арнаудов описа фестивала на мановия мед като едно добро начало преди 6 години, което се е развило по посока рекламирането на труда на пчеларите и подобряването на знанието за тях.

Мановия мед е специфичен продукт, който се произвежда именно тук поради уникалното съчетание на няколко фактора – природа, растителност, въздух и температура. Царево е известно с туризма и с нестинарите, но вече шеста година общината се превръща и в център на производството и рекламата на мановия мед.

Можем да кажем, че мановия мед вече се превръща в третата запазена марка на нашата община” обърна се към присъстващите кметът на Царево. „Преди шест години направихме за първи път издание на този фестивал. Целта ни е да популяризираме мановия мед, както и всички други видове мед. Тук участват пчелари от цялата страна, които излагат изключително качествен мед. Чрез тази реклама ние се опитваме донякъде и да компенсираме състоянието на пазара на меда, който е с влошени характеристики” каза председателят на кооперация "Странджа манов мед" и основен организатор на фестивала Манол Тодоров.

Според него вече са минали годините, когато е можело да се излъже един клиент с нискокачествен мед. „Този който веднъъж е опитал манов мед, той получава своеобразно пристрастяване към него и няма как да бъде излъган относно качествата на това, което му се предлага. Всички изложители тук са със сертификати, участвали са във всички фестивали в старанат – в Несебър, София, Добрич, Плевен. Директния контакт с клиента е най-важен. Миналата година проведохме първия световен симпозиум на мановия мед, пак в Царево.

 „Седемдесет вида манов мед от всички краища на света бяха дегустирани и сравнявани тогава в Царево. В него взеха участие 83 научни работници от 25 държави, разположени на 4 континента – Европа, Азия, Северна и Южна Америка. Представители имаха Бразилия, Съдинените американски щати, Италия, Англия, Франция, Полша, Русия, Украйна. Специалисти по мановия мед пристигнаха дори и от Непал” обясни Тодоров. Мотото на фестивала е ”Царево – царството на мановия мед” и обяснението е просто – основните количества манов мед се произвежда в Странджа.

Истината е, че и в други райони се произвежда манов мед, но над 90% се произвежда тук. Цената на мановия мед и тази година ще варира между 10-12 лева, тъй като той по правило е най-скъпия мед.

Утре предстои интересна атракция, която са подготвили организаторите – туристи и местни жители ще имат възможност сами да извадят мед от неразпечатани пити като ги завъртят в центрофуги. Полученият мед ще бъде раздаден на присъстващите, които сами ще се убедят в качествата на меда.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.