1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Ще бъде създадена национална експортна стратегия на България

Ще бъде създадена национална експортна стратегия на България

Снимка:

Това обсъдиха на среща министър Найденов и представители на КРИБ

Национална експортна стратегия на България трябва да бъде създадена. Това обсъдиха на среща министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и представители на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/. В момента изнасяме предимно суровини, като зърно и дървесина, а не преработени готови продукти, посочи министърът. Това трябва да се промени и да започнем да изнасяме продукция, подчерта той. Имаме качествени български продукти, с които мажем да се гордеем. По този начин добавената стойност остава в страната.

Министърът припомни, че външно-търговското салдо в сектор земеделие за миналата година надхвърля 1.2 млрд. лв., докато през 2009 г. е било 390 млн. лв. Отбелязва се увеличаване на износа, коментира министърът. Той посочи, че по линия на Общата селскостопанска политика, подпомагането по първи стълб - директните плащания, е по-голямо, и по този начин се стимулира зърнопроизводството у нас. Трябва да се помисли обаче и за зеленчукопроизводството, животновъдството и другите сектори, в които се произвеждат традиционните български продукти с експортна насоченост. Те могат да бъдат подпомогнати от националния бюджет. Това трябва да бъде заложено като приоритет и да бъде надпартийно, подчерта министър Найденов.

Председателят на КРИБ Огнян Донев обяви, че към конфедерацията е създадена вече Българска експортна асоциация. В нея влизат и могат да се присъединяват компании, които имат интерес от износа на българска продукция за външните пазари. Освен това могат да се използват каналите на големите търговски вериги за стъпването на чужди пазари. Огнян Донев даде за пример Метро, която е третата по големите търговска верига в света след Уолмарт и Карфур.

На срещата днес бе обсъден пакет от мерки за насърчаване на добросъвестните работодатели в областта на земеделието. Председателят на КРИБ Огнян Донев обяви, че диалогът между министерството и КРИБ протича по един много добър начин и това трябва да е пример за другите министерства. Той съобщи, още че към КРИБ е създаден аграрен комитет в помощ на развитието на земеделието у нас с председател Пламен Моллов.

Вижте видео за проведената среща на министър Найденов с представители на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.