Ще расте ли още цената на свинското след лъвския и скок в края на 2019 година

Какви са тенденциите у нас

Прогнозираме, че свинското месо няма да поскъпва повече през 2020-та и ще се задържи на нивата от последните месеци на 2019-та. Това заяви доц. Божидар Иванов, директор на Института по аграрна икономика. Обобщението следва анализите на Института за икономическо развитие на селското стопанство, на който той е координатор. Прогнозата е придружена с уточнението,че често производителят в земеделието и животновъдството получава за суровината си многократно по-ниска цена от очакваното и онова, което стоката има като етикет в магазина, защото минава през различни нива на усъвършенстване. Второто уточнение - прогнозата е валидна в случай, че няма ново обостряне на огнищата от африканска чума, което да засегне индустриалните комплекси у нас. За последните две години делът на БВП от животновъдство у нас се устойчив и се повишава, въпреки усложнената епизиотична обстановка в животновъдството, уточни доц. Божидар Иванов. Европа, която сега дава 15 % от разходите си за храна, все повече свързва качеството на живот с това да дава относително по-големи средства за качествена храна, а не да минимализира относителния дял на похарченото за храна, стига тя да осигурява нужните калории. Тази тенденция се засилва и у нас, обобщи още директорът на Института по аграрна икономика.

Цялото интервю и отговори - откъде започват нуждите на селските райони за да произвеждат качествена храна, гледайте в предаването „Говори България“ с водещ Ваня Манолова тази неделя 19 януари от 18:00 часа.

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.