1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Швейцария продължава преговорите за свободна търговия със Съединените щати

Швейцария продължава преговорите за свободна търговия със Съединените щати

Oтвъд Океана швейцарските специалитети се продават на добра цена

Швейцария продължава преговорите за свободна търговия със Съединените щати. Следващият етап от споразумението трябва да започне в края на годината.

Още през 2006 година Берн и Вашингтон започнаха преговори за сключване на договор за свободна търговия, които не доведоха до резултат заради съпротивата на швейцарските земеделци. Сега ще бъде направен нов опит и той ще бъде успешен, смята финансовият министър Юли Мауер. "Пазарът в Съединените щати става все по-интересен за швейцарските фермери", каза Мауер в интервю за местен вестник. Той се надява този път селскостопанският сектор да не бъде против, тъй като отвъд Океана швейцарските специалитети се продават на добра цена.

Пред приключване са преговорите между Индонезия и Швейцария, като в този случай Швейцария действа от името на Европейската асоциация за свободна търговия. В нея членуват още Исландия, Лихтенщайн и Норвегия. Досегашното забавяне се дължи на притеснения от страна на Исландия и Норвегия относно риболова, а Швейцария беше против вноса на палмово масло, което е в конкуренция с рапицата. При последните разговори с индонезийското правителство беше постигнат компромис, който ограничава този внос, макар че не се съобщава за конкретни количества.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.