1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Сирия внася големи количества зърно от Черноморския регион

Сирия внася големи количества зърно от Черноморския регион

Снимка:

Все повече сирийци изпитват трудности при осигуряване на храна, след като конфликта в страната продължава вече година и два месеца

Сирия внася големи количества зърно през Ливан, избягвайки по този начин западните санкции и осигурявайки си жизненонеобходимите храни, съобщи екслузивно "Ройтерс", позовавайки се на европейски търговци.

Самата търговия на храни не е незаконна, защото те не са включени в забранителните списъци на ЕС, САЩ и други западни държави. Санкциите обаче блокират достъпа до финансовата система на Сирия по подобен на Иран начин заради ядрената му програма.

Все повече и повече сирийци изпитват трудности при осигуряване на храна, след като конфликта в страната продължава вече година и два месеца, отбелязва "Дневник".

Някои хора в Дамаск, разтърсван от експлозии и престрелки през нощта, казват че се запасяват с храни за поне месец напред. "Вносът на зърно в Сирия преминава в големи количества през фирми в Ливан, които уреждат документите и изпълняват ролята на купувача," казва един търговец пред "Ройтерс".

Ливан има дълбоки търговски и бизнес връзки със съседна Сирия, но е политически разделен между съюзниците на режима в Дамаск и опонентите му, коментира "Ройтерс". Премиерът Наджиб Микати, чието правителство включва членове на шиитската групировка "Хизбула" и просирийски христиански партии, казва, че иска да предотврати разпространението на сирийската криза в Ливан. Той формално се присъединява към международните санкции срещу Сирия.

Някои търговци в Ливан обаче изглеждат готови да поемат риска за изключване от западната финансова система и продължават да правят бизнес със Сирия. "За ливанците Сирия е традиционния пазар. Големи количества пшеница за Сирия пристигат по двустранни спогодби," коментира източник на "Ройтерс".

Други обаче казват, че нормалната търговия със Сирия не е възможна заради санкциите. "Имах поръчки за 10 хиляди тона ечемик и 10 хиляди тона царевица от сирийски клиент преди седмица, но не мога да работя с него, тъй като банките в Германия и Швейцария не ми дават финансиране," казва търговец.

Програмата за храни и селскостопанство на ООН пресмята през март, че Сирия ще има нужда да внесе около 4 милиона тона зърно за годината от юли 2011 до юли 2012 г. През този месец трябва да започне жътвата на ечемик и пшеница в Сирия, което може поне временно да намали нуждите на държавата през идните месеци.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.