Заради истерията с птичия грип, консумацията на свинско месо се е увеличила двойно
Свинското месо поскъпва до Коледа - само за месец цената на килограм ще се удвои. В момента кило свинско се харчи по 12 лева. Причината за поскъпването е дефицитът на животни. Големите производители колят масово и бързат да пласират стоката си заради страха от чума. Опасността от епидемия е съвсем реална, тъй като заради изисквания на Европейския съюз от началото на 2006 година спира ваксинацията на свинете у нас.
През последния месец консумацията на свинско месо се е увеличила двойно заради страховете от птичи грип, обясни шефът на Асоциацията на месопреработвателите Костадин Чорбаджийски. Това също е причина търговците да вдигат изкуствено цените.
От асоциацията поискаха правителството да разреши допълнителен внос на 3500 т свинско при преференциално мито от 150 евро за тон. Ако разрешението дойде в началото на декември , проблемът няма да се реши, тъй като срокът ще е много малък, за да се сключат договори с чужди фирми и да се осъществи внос. Възможно е телешкото също да поскъпне, тъй като е забранен вносът от Бразилия, където върлува шап.
Поне 10 от големите месопреработвателни фирми и кланици ще затворят заради европейските изисквания за качество и хигиена. От 504 предприятия за колбаси и месо поне 20% пък ще фалират заради липсата на суровини, показват анализите на асоциацията на месопреработвателите. До края на годината ще бъде доставено информационно-технологично оборудване за въвеждане на система за бързо съобщаване наличието на опасни храни и фуражи на пазара (RASFF).