1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Скок при производството на маслодаен слънчоглед отчитат от ССБ

Скок при производството на маслодаен слънчоглед отчитат от ССБ

Олиото у нас с най-висока цена в Европа

През последните пет месеца има регистрирано трайно поевтиняване на хранителните стоки, което показва, че все още няма повишаване на потребителското търсене. Това каза вчера изпълнителният директор на Софийската стокова борса (ССБ) Васил Симов., цитиран от в.Монитор. Цените продължават да падат, въпреки че в предишни години от януари до новата реколта винаги е имало поевтиняване.

Последната прогноза на Световния съвет по зърното сочи, че производството на зърнени храни през тази стопанска година (2010-2011 г.) ще бъде 660 млн. т, което е с 2 млн. т повече от последната огласена прогноза в началото на пролетта. Запасите на зърнени храни също вървят нагоре, съобщи Антонина Белопитова, експерт в ССБ. Те ще достигнат 201 млн.т, което е десетгодишен рекорд. В същото време обаче се очаква да се увеличи и потреблението. И докато миналата година са изядени 648 т, то тази година ще са нужни 684 т.

Има скок и при производството на маслодаен слънчоглед с 3 млн. т. Увеличението е за сметка на Аржентина и Русия. Има търсене на слънчоглед и на ССБ, но изобщо липсва предлагане, констатираха специалистите. Противно на европейската тенденция олиото да поевтинява, у нас то има най-високата цена за Европа. Със 7 на сто е спаднала стойността му на борсата в Ротердам, но родните производители държат високи цени, защото работят с българска суровина, която е значително по-скъпа. Вече две години се наблюдава тенденцията площите, засети със слънчоглед, да се свиват за сметка на други, по-лесни за отглеждане, маслодайни култури. По 1,60 лв. върви сега мазната течност на борсата без ДДС в еднолитрови PVC опаковки.

Цената на захарта се свива по световните борси между 30 и 40 на сто, докато у нас намалението е само 2 на сто до 1,12 лв./кг без ДДС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.