1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Скок в цената на брашното отчитат в Добричка област

Скок в цената на брашното отчитат в Добричка област

Снимка:

Мелниците вече предлагат суровината на 880 лв. за тон

Цената на брашното ще продължава да расте, коeто ще се отрази върху цената на хляба, заяви Тошко Няголов, председател на Регионалния съюз на хлебарите и сладкарите в Добричка област. През последните месеци цената на брашно тип 500 непрекъснато расте и само през последната седмица е скочила с 40 лева. Закупените количества брашно са на цена от 880 лв., очакванията са при следващо зареждане суровината да бъде с нова цена около 900-920 лв. за тон. Още в началото на 2011 г. специализираните брашна се търгуваха за над 1000 лева за тон.

Цената на брашното следва световните тенденции за трайно повишение на цените на зърното, коментира още Тошко Няголов. Още през януари мелниците предлагаха суровината на около 800 лв. за тон. Браншовиците изчисляват, че за да оцелеят, трябва да калкулират още както увеличения акциз на горивата от 15%, така и по-високите ставки с 1,8% за социални осигуровки. Все по-високата цена на брашното може да повиши цената на хляба с повече от очакваните 10-15%. От Регионалния съюз на хлебарите вече отчитат спад в консумацията на хляб през последните години. Фактори за по-ниската консумация у нас са както занижената покупателна възможност на потребителите, така и намаляване на броя на населението.

Според Тошко Няголов заради покачващата се цена на пшеницата на международните пазари през пролетта мелниците у нас ще предлагат още по-скъпо брашно.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.