1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Скок в цената на хляба у нас до края на годината

Скок в цената на хляба у нас до края на годината

Няколко са факторите за поскъпването – високите цени на горивата и прогнозираната недобра реколта от пшеницата

Цената на хляба у нас удря 2 лева до края на годината заради високите цени на горивата и недобрата реколта от пшеницата. За това алармираха зърнопроизводители пред „Всеки ден”.

Цената на насъщния ще се вдигне значително още след обработката на пролетниците и края на оранта. Окончателният скок на хляба ще се усети през есента, когато зърнопроизводителите ожънат класовете, тревожат се от бранша.

Няколко са факторите за поскъпването – реколтата тази година щяла да е поне с 20% по-лоша от предишната заради големите студове през декември, когато все още сняг не беше покрил почвите.

Втората причина за скока на хляба до тревожните 2 лева пък е заради цените на горивата. Според производителите, държавната помощ от близо 80 млн. лева ще се забави, защото самото й разглеждане отнема 6 месеца и за зърнопроизводителите няма никакви изгледи да бъде отпусната.

Сумата е предвидена, за да покрие част от акциза върху нафтата, която земеделците ползват за всичките си машини, за да не плащат по 2,70 на литър. Затова производителите ще си избиват парите от цената за сметка на обикновения потребител.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.