1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Скок в цените на захарта на международните пазари

Скок в цените на захарта на международните пазари

Цената на бялата захар на международните пазари също тръгна стремително нагоре

 

Цените на суровата захар на стоковата борса в Ню Йорк се качиха до най-високото си ниво от 15 години насам, а именно – 355 долара за тон.  За сравнение, през летните месеци на 2005 година захарта се харчеше за 200-220 долара за тон. Борсовите анализатори коментират, че това не е предел – според агенция Блумбърг покачването на цените ще продължи, тъй като Бразилия след поскъпването на петрола значително увеличи използването на сурова захар за производство на етанол и ограничи износа.

От друга страна специалистите акцентират върху забележимото нарастване на вноса на сурова захар в САЩ, поради компрометираната местна реколта и активизиране на търсенето от страна на Русия, Индия и Китай.

Цената на бялата захар на международните пазари също тръгна стремително нагоре. В края на миналата седмица цената на мартенския контракт бяла захар на борсата в Лондон достигна рекордните за последните 9,5 години стойности от 380долара за тон,  според пазарните участници скоро може да атакува психологическата бариера от 400 долара за тон, предвид очакваното развитие на възходящ ценови тренд в Ню Йорк. Борсовите специалисти там вече пророкуват скока на цените на суровата захар (контракт №11) до 18 цента за либра ($397/т), което е максималното равнище от 1981 г. насам.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.