1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. След 1 януари 2007 година можем да изнасяме свински продукти, преминали термична обработка

След 1 януари 2007 година можем да изнасяме свински продукти, преминали термична обработка

 

Разрешено ни е да изнасяме свински продукти след термична обработка след 1 януари 2007 година, когато станем страна-членка на ЕС, заяви пред медиите генералният директор на Националната ветеринарномедицинска служба доц. Жеко Байчев. “Девет месеца ще се осъществява от Европейската комисия мониторинг на заболяването класическа чума, а през тези девет месеца ще има няколко мисии. Евентуално ако издържим на този мониторинг и ни бъде дадена положителна оценка, тогава чак ще бъде разрешено движението на живи свине от България в страните членки и на прясно свинско месо”, обясни Байчев. Страната ни няма претенции да изнася свинско месо навън. “България произвежда само 40 000 тона свинско месо и това е горе-долу една трета от необходимото й количество и ние нямаме претенции непременно да изнасяме свинско месо”, уточни Байчев.

По повод спекулациите в чужди медии за заболяването класическа чума по свинете, Байчев напомни, че през тази година класическа чума по свинете е имало на две места, но това вече не съществува като проблем.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.