1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. След потопа - ценови шок

След потопа - ценови шок

Поскъпват драстично плодове и зеленчуци, унищожени са 80 на сто от реколтата

 

Зеленчуците и плодовете ще поскъпнат рекордно заради унищожената от пороите реколта, предупреждават търговци и производители. Според експерта и бивш шеф на тържище "Слатина -Булгарплод" Александър Йоцев земеделското министерство трябва да премахне защитните мита за внос на плодове и зеленчуци, за да се избегне ценовият шок на пазара. Така потребителят няма да плаща огромни суми, за да приготви зимнина, а ще пълни буркани с вносни, но по-евтини плодове и зеленчуци от съседните държави.

Защитните мита са въведени за подкрепа на родното производство от вноса на плодове и зеленчуци от съседна Турция и Македония. При доматите се прилага комбинирано мито от 40 на сто плюс 200 евро за тон от 1 юли до 31 август. Защитното мито от 1 септември до 1 октомври е 60 на сто плюс 298 евро за тон. За краставиците ставката е 80 на сто плюс 378 евро за тон. Това означава, че килограм вносни краставици се обмитяват с левче, показват изчисленията. Защитни мита държавата е въвела и за картофите, сладкия пипер и лука.

Доматите се продават по 1 лев на пазара. Най-евтините струват по 75 ст. Между 50 и 60 ст. вървят дребните домати за консервиране. Заради дъждовете качеството на зеленчуците е лошо, коментират търговци. Пъпешите се продават на цена от 1-1,20 лв., което е рекордно за средата на август. Сините сливи вървят по 1,20 лв., на някои сергии и по 80 ст.

По неофициални данни 80% от зеленчуковата реколта е пострадала. Според Йоцев земеделското министерство трябва да изготви пълен анализ за пораженията от пороите, за да се види има ли основание за поскъпване. Едва след това можело да се прецени за кои плодове и зеленчуци да се премахнат защитните мита и от кога.

Доматите поскъпнаха рекордно още през май, когато цените им се изравниха с доматите в Ница, коментира Йоцев. Тогава килограм домати се продаваше срещу 3 лв., а на Лазурния бряг по 2 евро. Все още няма опасност ситуацията от май да се повтори, заяви експертът.

Държавата трябва да подпомогне земеделските производители, смята Йоцев. Разходите им ще се увеличат заради пороите и това ще се отрази на цените. Има опасност консервните предприятия също да завишат цените на преработената продукция заради по-високите изкупни цени. Премахването на защитните мита ще помогне и на преработвателните предприятия да заредят с по-евтина продукция, коментира Йоцев.

Загубите за зеленчукопроизводството са изчислени на около 0,5 млн. евро. Голяма част от производителите са застраховали продукцията си./novinar.net

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.