1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. След руската инвазия цените на торовете скачат с 200 долара

След руската инвазия цените на торовете скачат с 200 долара

След Канада Русия е вторият най-голям производител на калий

Международните пазари за торове реагираха с огромен скок на цените на руското нахлуване в Украйна. След като през последните седмици се наблюдаваше известно успокоение, началото на войната вдигна котировките за карбамид с 200 долара за тон.
 
В същото време пазарни анализатори посочват, че за момента няма промени нито при световното предлагане, нито при търсенето на торове. Основната движеща сила за поскъпването е страхът, коментират експертите. През миналата година Русия беше най-големият износител на азотни торове, а ако тази година намали износа, това ще удари най-напред северното полукълбо, където потреблението е най-голямо през второто тримесечие. 
 
В същото време се покачват цените и на други торове като калиеви и фосфорни съединения. Има опасения, че войната, която Русия води срещу Украйна ще засили недостига и поскъпването на хранителните продукти. След Канада Русия е вторият най-голям производител на калий, а войната и западните санкции вероятно ще нарушат веригите за доставки.
 
В резултат е възможно да се наложи фермерите в Съединените щати и Европейския съюз да торят по-малко, което ще доведе до по-слаби добиви и по-високи цени. По данни на ФАО цените на основните продукти са на най-високото си ниво от 10 години насам. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.