1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Спад на цените на пшеницата за едногодишен период отчитат в световен мащаб

Спад на цените на пшеницата за едногодишен период отчитат в световен мащаб

Казахстан излиза на зърнените пазари в Азия

Тенденцията се наблюдава във всички водещи пазари – САЩ, Германия, Франция, Унгария, Русия, Украйна и България. Средното понижение през април 2009 г. на годишна база достига 2-2.5 пъти. В България например, цената на зърното в момента в долари е 142/тон при 377 долара за тон година по-рано.

Според последните прогнози на Световния съвет по зърното през настоящата година се очаква спад на потреблението в световен мащаб с 2.5 млн. тона при коригирани прогнози за производството за 673 млн. тона. Предишните оценки бяха за производство в размер на 646 млн. тона. През 2009 г. ще бъдат отчетени и рекордни преходни запаси от миналогодишната реколта от 122 млн. тона.

На Черноморския регион, където е и България се очаква натискът върху цените да продължи, защото Украйна вероятно ще изнесе около 11 млн. тона от новата реколта, а Русия се очаква през месец май да изнесе около 2 млн. тона от интервенционните си запасите.

Казахстан пък, който по традиция изнася изключително качествено зърно, стъпва сериозно на азиатските пазари и ще конкурира нашите производители все по-осезателно, след като изгради собствен терминал за зърно в Иран.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.