1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Спад на винопроизводството в Чили заради земетресението

Спад на винопроизводството в Чили заради земетресението

Това няма да окаже влияние върху износа на вино

С 12,5 на сто по-малко ще бъде винопроизводството в Чили заради земетресението, което обаче няма да окаже влияние върху износа на вино. Земетресението засегна централен район, където са концентрирани 70 на сто от лозарските райони, съобщиха специалисти, предаде БГНЕС.

Загубите са много неравномерно разпределени между различните лозарски райони, като никой не е напълно унищожен, съобщи пред журналисти президентът на "Винос де Чиле", Рене Мерино. "Винос де Чиле" е частно сдружение, което обединява 92 винопроизводители в страната.

"Успяхме да измерим количествено загубата на 125 млн. литра, което се равнява 250 млн. долара, но като се има предвид обилната реколта през 2009г. /1 млрд. литра/ загубата представлява 12,5 на сто", каза Мерино. Земетресението в Чили стана в началото на гроздобера, който вече бе започнал на някои места. В някои райони цикълът на производство вече е подновен.

Генералният директор на Чилийската винена корпорация Антонио Ларен каза, че няма проблем с доставките за експорта. Чили през 2008 г. бе на девето място в света по производство на вино и втора в Южна Америка след Аржентина, но на 9-то място по износ на вино в света, според данни на Международната организация на лозята и виното.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.