1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Спад в цените на фуражите поради прекратяването на валежите в САЩ

Спад в цените на фуражите поради прекратяването на валежите в САЩ

Цените в ЕС остават по-стабилни

Прекратяването на валежите в Средния Запад и благоприятната агрометеорологична прогноза повлияха за промяната на ценовото развитие на зърнените пазари в САЩ. В края на миналата седмица котировките на пшеницата и царевицата на най-голямата зърнена борса в света – Чикагската, спаднаха рязко надолу, повличайки след себе си и цените на експортният пазар. На 30 октомври мека червена зимна пшеница се предлагаше за износ от Щатите по около $190/т FOB, в сравнение с $202/т, в края на предходната седмица.

По-високите прогнозни числа за пшеницата се дължат на по-големите от очакваните добиви в САЩ, Канада, Русия и Украйна, като в същото време оценката за житната реколта ЕС е намалена от 139 млн. т до 137 млн.  т. Това до голяма степен обяснява по-стабилното развитие на зърнените пазари в ЕС.

Въпреки рязкото понижение на цените в Чикаго, мелничарската пшеница завърши седмичния период на борсата в Париж на нивото от края на предишната седмица около EUR 127/т. Цената на ноемврийския контракт царевица в Париж намаля от EUR 130/т до EUR 128/ т.

Експортните котировки на мелничарска пшеница  4ти клас на Националната стокова борса в Москва в края на миналата седмица се стабилизираха на равнище около $170/т FOB. Европейските пазари на маслодаен слънчоглед останаха подчинени на възходящ ценови тренд, но на пазара за сурово слънчогледово масло в Западна Европа липсваха промени и котировките му в Ротердам се задържаха в диапазон 865-875/т FOB.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.