1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Списък с американски стоки, за които ще се плащат вносни мита, публикува мексиканското министерство на икономиката

Списък с американски стоки, за които ще се плащат вносни мита, публикува мексиканското министерство на икономиката

Наложените от Мексико мита най-вероятно ще усложнят още повече преговорите за модернизиране на НАФТА

Списък с американски стоки, за които ще се плащат вносни мита, публикува мексиканското министерство на икономиката. Това става само дни, след като страната внесе жалба пред арбитражния съд на Световната търговска организация срещу обявените от Вашингтон наказателни мита при вноса на стомана и алуминий.

От сряда в Мексико влязоха в сила вносни мита в размер на 15 до 25 процента за стоманени изделия от Съединените щати. При вноса на свинско месо, ябълки и картофи ще се плащат 20 на сто, а за някои видове сирене, както и за уиски ставката е между 20 и 25 процента.
Така най-южната от трите страни по договора за свободна търговия, сключен между Канада, Съединените щати и Мексико, отговаря на предизвикателството на Вашингтон. Канада, както и Европейският съюз също обявиха, че ще предприемат ответни мерки. Брюксел е представил вече своя списък със стоки, за които вносителите ще плащат по-високи такси.

Наложените от Мексико мита най-вероятно ще усложнят още повече преговорите за модернизиране на НАФТА, смятат международни наблюдатели. Американският президент Тръмп би могъл да използва предприетата от Мексико крачка като оправдание за излизането на Съединените щати от тристранния договор.

През миналата година Мексико е внесло 650 хиляди тона американско свинско на стойност близо 1,1 милиарда долара. Сега страната ще търси доставки от други държави, за да предотврати поскъпването на месото на вътрешния пазар, обявиха от агроведомството. Обмисля се предоставянето на безмитна квота за 350 хиляди тона на страни като Канада и Европейския съюз.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.