1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Спокойствие при борсовите цени

Спокойствие при борсовите цени

Суровото слънчогледово олио продължава да „олеква”

Цените на хлебната пшеница на Софийската стокова борса (ССБ) през седмицата, що се отнася до офертите „продава”, запазиха стойностите си от миналата седмица от 290-295 лв./т без включен ДДС. Насрещната оферта „купува” на Държавния резерв, направи трета „крачка” на сближаване, като вдигна стойността си до 270 лв./т (при 255 лв./т за миналата седмица), но сделки със зърно от нова реколта все още няма.

На международните борси зърното през седмицата отбеляза съвсем леки колебания в цената, като при пшеницата те са в „минус”, а при царевицата – в „плюс”. На борсата в Чикаго актуалните котировки на пшеницата и царевицата са съответно 255 долара/т и 208 долара/т. На борсата в Будапеща житото и царевицата се търгуват съответно за 267 лв./т и 212 лв./т.

След драстичния спад от 17% в цената си през миналата седмица спрямо предходната, сега маслодайният слънчоглед се търгува на борсата в Будапеща без промяна в цената от 483 лв./т (колкото беше миналата седмица).

Цената на суровото слънчогледово олио в Ротердам обаче продължава да „олеква” - тази седмица с 6% спрямо предходната, до 1100 долара/т. Понижението в цената на суровото олио спрямо пролетта на тази година е с около 38%. Очаква се този спад, макар и не в такава степен, да се отрази и на пазара на олио у нас – както на едро, така и на дребно.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.