1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Според 70% от българите правителството трябва да налага пределни цени

Според 70% от българите правителството трябва да налага пределни цени

Снимка:

Това сочи изследване на Центъра за анализи и маркетинг

Над 70 на сто от хората - и с ляво, и с дясно мислене, според собственото им определение, смятат, че правителството трябва да налага пределни цени на някои стоки. Това сочи изследване на Центъра за анализи и маркетинг, цитирано от Дарик. Националното представително изследване на тема „Обществени нагласи към икономическата ситуация, управлението и изборите през есента” е направено между 19 и 25 март, като са анкетирани над 1000 души.

„Данните показват, че мнозинството от хората са с ляво мислене, независимо как се самоопределят, и това дава възможност за популизъм - политиците могат да се възползват от тази икономическа заблуда или по-скоро неграмотност”, коментира Юлий Павлов - директор на Центъра за анализи и маркетинг.

След известно стабилизиране за около година сега отново преобладават песимистичните очаквания за бъдещето - както в личен план, така и за положението в страната. Влошаване на личното си положение очакват 41,5 на сто от запитаните, а на положението в страната - 35 на сто. „Една от причините за песимизма е увеличаването на безработицата, която като равнище е около средната за ЕС, но за разлика от други страни у нас продължава да расте”, отбеляза Павлов.

Той посочи промяната в подреждането на проблемите за страната, между които сега безработицата е на второ място - според  21,2 на сто от анкетираните. На първо място са ниските доходи (22,7%). На трето и четвърто са съответно здравеопазването (12,1%) и влошената според хората икономическа среда (8,8%).

Корупцията и престъпността, които преди година са оглавявали класацията на проблемите в страната, сега са на пето и шесто място - със 7,1 на сто и 5,3 на сто от мненията на участниците в изследването. На седмо място е образованието (2,7%).

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.