1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Средната цена на бяла кристална захар за страната се запазва на нивото от предходната седмица

Средната цена на бяла кристална захар за страната се запазва на нивото от предходната седмица

По области, захарта се търгува на едро на цени от 1,40 лв./кг до 1,84 лв./кг

През анализирания период (28 юни – 5 юли 2017 г.) средната цена на едро на бяла кристална захар за страната се запазва на нивото от предходната седмица, докато тези на дребно и в двата типа наблюдавани търговски обекти отбелязват леко повишение.

По области, захарта се търгува на едро на цени от 1,40 лв./кг (Пловдив) до 1,84 лв./кг (Враца). В шест области се регистрира седмично поскъпване на продукта на едро, в рамките на 0,6% - 8,7%, най-чувствително в Бургас. Същевременно, в други четири области цените се понижават с между 0,5% и 4,1% (Пловдив). Тези разнопосочни колебания се компенсират и средната цена на едро на захарта за страната остава 1,59 лв./кг.

При търговията на дребно със захар в големите търговски вериги (ГТВ) се отчита седмично повишение на средната цена за страната с 0,6%, до 1,67 лв./кг. Предлагането на продукта в големите супермаркети е на цени от 1,58 лв./кг (Перник) до 1,78 лв./кг (Видин, Враца и Монтана). В сравнение с предходната седмица, в седемнадесет области се регистрира поскъпване на захарта в ГТВ в рамките на 1,2% - 2,4% (най-съществено във Варна), а в други три – поевтиняване, с до 5,2% (Пловдив).

Цените на бялата захар в другите търговски обекти (ДТО) са в границите от 1,70 лв./кг (Благоевград и Кюстендил) до 2,00 лв./кг (Враца и Разград). Отклонения на стойностите на седмична база се отчитат само в две области – повишение с 5,3% в София и понижение с 3,8% в Стара Загора. В резултат, средната за страната цена на дребно на захарта в ДТО се покачва с 0,6%, до 1,82 лв./кг.

През изминалата седмица средната цена на дребно на захарта в ДТО е с 0,15 лв./кг над тази в големите супермаркети, като разликата в тази посока достига до 0,25 лв./кг в Пловдив, Разград и Хасково.

Маржът между цените на едро и на дребно на захарта е средно 0,08 лв./кг за ГТВ и 0,23 лв./кг за ДТО. Най-голяма разлика се наблюдава в Пловдив – 0,25 лв./кг за големите супермаркети и 0,50 лв./кг за по-малките магазини. В четири области цените на дребно в ГТВ са по-ниски от тези на едро с до 0,06 лв./кг (Враца).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.