1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Средната цена на едро на брашно тип „500” отбелязва леко понижение

Средната цена на едро на брашно тип „500” отбелязва леко понижение

По тържищата в страната цените на продукта са в диапазона от 0,60 лв./кг в Стара Загора до 1,09 лв./кг в София

По данни на ДКСБТ през периода 14 – 21 февруари 2018 г. средната цена на едро на брашно тип „500” за страната отбелязва леко понижение спрямо предходната седмица, докато тези на дребно и в двата типа наблюдавани търговски обекти остават без промяна.

По тържищата в страната цените на продукта са в широкия диапазон от 0,60 лв./кг (Стара Загора) до 1,09 лв./кг (София). В пет от областните центрове се отчита седмично повишение на стойностите в рамките на 1% – 2,3% (най-съществено в Силистра), докато в други четири продуктът поевтинява с между 1,4% и 6,3% (Ловеч). В резултат, средната цена на едро за страната се понижава с 1,3% на седмична база, до 0,77 лв./кг.

Предлагането на брашното в големите търговски вериги (ГТВ) е в ценовия интервал от 0,94 лв./кг (Видин) до 1,09 лв./кг (Пловдив). Седмично изменение на цените се наблюдава в четири области, като в три от тях продуктът поскъпва с между 3,1% и 10,1% (най-значително в Пловдив), а в област Шумен поевтинява с 1,8%. Това не дава отражение на средната цена за страната и тя се задържа на ниво от 1,00 лв./кг.

По области, цените на дребно на брашното в другите търговски обекти (ДТО) варират от 0,95 лв./кг (Варна, Велико Търново и Ловеч) до 1,15 лв./кг (Разград), без изменение спрямо предходната седмица. Средно за страната, цената на продукта остава 1,04 лв./кг.

През изминалата седмица цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са средно с 0,04 лв./кг по-високи от тези в ГТВ. Най-голяма разлика между двата типа цени е отчетена във Видин, Враца и Монтана – 0,14 лв./кг. В областите Варна, Пловдив, Стара Загора и Търговище цените на продукта в ДТО са в рамките на 0,02 лв./кг - 0,09 лв./кг по-ниски от тези в ГТВ

Маржът между цените на едро и на дребно на брашното е средно 0,23 лв./кг за големите супермаркети и 0,27 лв./кг – за по-малките магазини, като за ГТВ достига до 0,44 лв./кг в Пловдив, а за ДТО - до 0,46 лв./кг във Враца и Добрич. В София цените на дребно в ГТВ и ДТО са съответно с 0,10 лв./кг и 0,02 лв./кг по-ниски от тази на едро. Подобна е ситуацията в ДТО в област Варна, където продуктът се предлага с 0,02 лв./кг по-евтино отколкото на едро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.