1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Средната цена на едро на брашното през изминалата седмица е без промяна

Средната цена на едро на брашното през изминалата седмица е без промяна

Цените на брашното в по-малките магазини са средно с 0,06 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети

През периода 30 октомври – 6 ноември 2013 г. средните цени на едро и на дребно на брашно тип „500” остават без значителни изменения спрямо предходната седмица.

Средната цена на едро на брашното през изминалата седмица е без промяна - 0,84 лв./кг. По области, цените са в диапазона от 0,59 лв./кг до 1,08 лв./кг, съответно във Враца и Шумен. В по-голямата част от областните центрове, където е отчетено предлагане на продукта на едро, се наблюдават разнопосочни колебания на цените спрямо предходния седмичен период, в границите от -11,3% (Варна) до +7,6% (Хасково), преобладаващо в посока надолу.Средната цена на дребно на брашното в големите търговски вериги (ГТВ) също се запазва на нивото от предходната седмица – 1,03 лв./кг. По области, цените на продукта в ГТВ варират от 0,95 лв./кг (Видин) до 1,14 лв./кг (Смолян). В сравнение с предходната седмица, повишение на цените на брашното се регистрира в големите супермаркети в областите София и Шумен - с 5,3%, а понижение - единствено в област Добрич - с 2,9%.

Средно за страната, цената на дребно на брашното в другите търговски обекти (ДТО)  е 1,09 лв./кг, с 0,9% по-ниска спрямо предходния седмичен период. В по-малките магазини продукта се търгува на цени от 1,03 лв./кг (Варна и Търговище) до 1,15 лв./кг (Силистра и Смолян). Седмично изменение на цените се регистрира само в три области – понижение с между 0,9 – 3,4% (Силистра).

През изминалата седмица цените на дребно на брашното в ГТВ са средно с 0,19 лв./кг по-високи от тези на едро, като маржът достига до 0,40 лв./кг във Враца. В областите София и Шумен цените в големите магазини са по-ниски от тези на едро, съответно 0,04 и 0,08 лв./кг.

Средно за страната, цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са с 0,25 лв./кг по-високи от тези на едро. Най-голяма разлика между двата типа цени е отчетена във Враца - 0,49 лв./кг.

Цените на брашното в по-малките магазини са средно с 0,06 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети, като тази разлика е най-голяма във Велико Търново, Ловеч, Монтана, Перник, Плевен и Силистра - 0,11 лв./кг. Изключение е област Търговище, където брашното в ДТО се предлага на по-ниски цени от тези в ГТВ, с 0,04 лв./кг.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.