1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Средната цена на едро на бялата кристална захар леко се повишава

Средната цена на едро на бялата кристална захар леко се повишава

В седем области се регистрира понижение на ценовите равнища

През периода 1 – 8.02.2012 г. средната цена на едро на бялата кристална захар за страната леко се повишава, докато тези на дребно остават без изменение спрямо предходната седмица.

Средно за страната, цената на едро на захарта е 2,15 лв./кг, с 0,5% по-висока спрямо предходната седмица. На тържищата в страната захарта продължава да се търгува на цени от 1,95 лв./кг (Русе) до 2,40 лв./кг (Разград). В преобладаващата част от областите се отчита разнопосочно движение на цените на едро, в границите от -1% в Плевен до +2,5% във Варна. В седем области се регистрира понижение на ценовите равнища, а в други седем - покачване.Като цяло, търговията със захар на пазарите на дребно остава спокойна. Както в големите търговски вериги (ГТВ), така и в другите търговски обекти (ДТО), средните цени за страната са на нивата от предходната седмица, съответно 2,32 лв./кг и 2,42 лв./кг.

В големите супермаркети захарта се предлага на цени от 2,14 лв./кг до 2,43 лв./кг, като най-ниски стойности се регистрират в София, а най-високи – във Варна. Спрямо предходната седмица изменение на цените се наблюдава в три от областите – понижение в Перник и София, съответно с 5,2% и 2,5% и повишение във Варна – с 2,3%.

В другите търговски обекти захарта се търгува в ценовите граници от 2,24 лв./кг (Перник) до 2,57 лв./кг (Шумен). Ценово изменение спрямо предходната седмица се наблюдава единствено в Перник - понижение с 4,7%. 

Средно за страната, цените в ДТО са с 0,10 лв./кг по-високи от тези в ГТВ. Само в областите Бургас и Варна цените на захарта в големите вериги магазини са по-високи от тези в по-малките търговски обекти. Отново най-значителна разлика между цените в ГТВ и в ДТО се регистрира във Враца – 0,24 лв./кг.

Най-голям марж между цените на едро и цените на дребно се наблюдава за ГТВ във Варна - 0,38 лв./кг, а за по-малките магазини – в Пазарджик – 0,50 лв./кг. В Разград цените на дребно в ГТВ и в ДТО са съответно с 0,11 и 0,03 лв./кг по-ниски от цената на едро.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.