1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Средната цена на едро на бялата захар остава 2,08 лв./кг

Средната цена на едро на бялата захар остава 2,08 лв./кг

На борсите в страната захарта се търгува на цени от 1,88 лв./кг (Добрич) до 2,40 лв./кг (Разград)

През периода на наблюдение (10 – 17 октомври 2012 г.) средните цени на едро и на дребно за страната на бялата кристална захар се запазват на нивата от предходната седмица. Средната цена на едро на бялата захар остава 2,08 лв./кг. На борсите в страната захарта се търгува на цени от 1,88 лв./кг (Добрич) до 2,40 лв./кг (Разград). В десет от областите се регистрира седмично отклонение на цените на едро, в интервала от -3% във Варна до +2,1% в Разград.

През изтеклата седмица средната цена на захарта на дребно в големите търговски вериги (ГТВ) също остава на нивото от предходната седмица - 2,21 лв./кг. По области, цените на захарта в големите супермаркети продължават да се движат в диапазона от 2,14 лв./кг (Благоевград, Враца и Монтана) до 2,30 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен). Леки ценови изменения спрямо предходната седмица се регистрират в четири области – понижение в Добрич (с 2,2%), Варна (с 0,9%) и Стара Загора (с 0,4%) и повишение в Пловдив (с 0,7%).

В другите търговски обекти (ДТО) средната цена на бялата захар за страната остава 2,32 лв./кг. По области, стойностите варират от 2,10 лв./кг (Кърджали) до 2,48 лв./кг (Враца). В пет от областните центрове се регистрират леки седмични изменения на цените. Захарта поевтинява в малките магазини в София (с 2,1), Стара Загора (с 1,1) и Благоевград (с 0,7), а поскъпва в тези във Враца (с 1%) и Видин (с 1,1%).

Средно за страната, цената на дребно на захарта в ГТВ продължава да е с 0,11 лв./кг по-ниска от тази в другите търговски обекти, като най-голяма е разликата във Враца – 0,34 лв./кг. В три области (Кърджали, Перник и Стара Загора) цените на захарта в малките магазини са малко по-ниски от тези в големите супермаркети (с до 0,05 лв./кг).

Най-голям марж между цените на едро и цените на дребно се наблюдава в Плевен – 0,32 лв./кг за ГТВ и 0,42 лв./кг за ДТО. В областите Разград и Враца цените на захарта в големите супермаркети са по-ниски от тези на едро, съответно с 0,21 лв./кг и 0,08 лв./кг.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.