1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Средната цена на едро на маслодайния слънчоглед е 610 лв./т

Средната цена на едро на маслодайния слънчоглед е 610 лв./т

Отчетено е намаление от над 25%

Средната цена на едро на маслодайния слънчоглед в страната към началото на декември е 610 лв./т. Година по-рано тя беше към 830 лв./т, което означава, че е отчетено намаление от над 25%. Драстичният спад на цената на слънчогледа се дължи основно на много добрата реколта от маслодайната култура както у нас, така и в Европа и Русия, съобщава Investor.bg.

Средните цени на едро на зърното у нас вече повече от месец са приблизително едни и същи. Към края на миналата седмица за хлебната пшеница те са около 320 лв./т, а за царевицата – около 350 лв./т*, като в посочените стойности не са включени транспортни и други допълнителни разходи. След спада си през втората половина на ноември, цените на зърното в Европа през миналата седмица отбелязаха съвсем леко покачване.

Към края на миналата седмица „фоб“ цената на пшеницата от пристанище в Германия беше 201 евро/т, докато седмица по-рано нейната стойност беше 195 евро/т. При износ от Франция обаче, „фоб“ цената на пшеницата се запазва на 185 евро/тон. Според наблюдатели на международните пазари причината за посоченото повишение е подновилият се интерес към закупуване на зърно от големи международни инвестиционни фондове.

Цената на суровото олио на борсата в Ротердам през миналата седмица отново тръгна надолу. С намалението си от 3% тя падна до 1210 долара/т. В същото време през миналата седмица, за разлика от предходната, захарта в Лондон поскъпна с 2% до 617 долара/т.

*Посочените цени в лева са без включен ДДС

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.