1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Средната цена на едро на захарта е 2,02 лв./кг

Средната цена на едро на захарта е 2,02 лв./кг

На борсите в страната захарта се предлага на цени от 1,82 лв./кг (Добрич) до 2,26 лв./кг (Смолян)

През периода на наблюдение (2 – 9 май 2012 г.) средните цени на едро и дребно на бяла кристална захар за страната отбелязват незначително понижение.

През анализирания седмичен период средната цена на едро на захарта е 2,02 лв./кг, с 1% по-ниска спрямо предходната седмица. На борсите в страната захарта се предлага на цени от 1,82 лв./кг (Добрич) до 2,26 лв./кг (Смолян). В почти всички области се наблюдават леки седмични ценови отклонения в двете посоки, в границите от -3,3% (Сливен) до +2% (Благоевград).

През изминалата седмица средната цена на захарта на дребно в големите търговски вериги (ГТВ) е 2,16 лв./кг, с 0,5% по-ниска спрямо предходния седмичен период. В ГТВ в страната цената на захарта варира от 2,05 лв./кг (Варна и София) до 2,28 лв./кг (Пазарджик, Сливен и Ямбол). В седем от областните центрове захарта се търгува в големите супермаркети на по-ниски цени спрямо предходната седмица, като понижението е в рамките на 0,5 (Кърджали) – 3,5% (София). Незначително повишение на ценовите равнища се регистрира единствено в Шумен (с 0,5%).

При търговията на дребно в другите търговски обекти (ДТО) също се наблюдава леко седмично понижение на средната цена на захарта за страната -  с 0,8%. По области, бялата кристална захар се предлага в по-малките магазини в ценовия диапазон от 2,10 лв./кг (Кърджали и Стара Загора) до 2,50 лв./кг (Габрово и Плевен). Седмични ценови изменения се наблюдават в единадесет от областите. В десет от тях е налице поевтиняване на продукта, най-значително в Стара Загора (с 6,3%) и Смолян (с 4,2%). Единствено в област Благоевград се регистрира увеличение на цената на захарта – с 2,4%.

През изтеклата седмица цените на захарта в големите супермаркети са по-ниски от тези в другите магазини средно с 0,14 лв./кг. Най-голяма разлика между цените в магазинната мрежа се наблюдава във Видин – 0,30 лв./кг.

Най-голям марж между цените на едро и цените на дребно се отчита за ГТВ в Пазарджик - 0,36 лв./кг, а за ДТО в Плевен - 0,58 лв./кг. В три от областните центрове – Разград, Варна и Монтана, цените на дребно в големите супермаркети са по-ниски от тези на едро с между 0,01 и 0,06 лв./кг.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.