1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Средната цена на едро на захарта за страната остава 2,04 лв./кг

Средната цена на едро на захарта за страната остава 2,04 лв./кг

В преобладаваща част от областите се наблюдават леки разнопосочни изменения на цените, в рамките от -2,4% (Варна) до +3% (Стара Загора)

През последната седмица (25 април – 2 май 2012 г.) средните цени на едро и на дребно за страната на бялата кристална захар остават без съществена промяна.

Средната цена на едро на захарта за страната остава 2,04 лв./кг. По области, захарта се търгува на едро в ценовите граници от 1,82 лв./кг до 2,26 лв./кг, съответно в Добрич и Смолян. В преобладаваща част от областите се наблюдават леки разнопосочни изменения на цените, в рамките от -2,4% (Варна) до +3% (Стара Загора).

През анализирания период средната цена на захарта на дребно в големите търговски вериги (ГТВ) също остава на нивото от предходната седмица - 2,17 лв./кг. В големите супермаркети на страната захарта се предлага в ценовия диапазон от 2,07 лв./кг (Русе) до 2,28 лв./кг (Пазарджик, Сливен и Ямбол). Увеличение на цените, в границите от 1,2% (Бургас) до 6,9% (Пловдив), се наблюдава в пет области. Понижение на ценовите стойности, в рамките на 0,9 (Ловеч и Хасково) - 3,3% (Русе) се регистрира в седем от областните центрове. 

Средно за страната, цената на дребно на захарта в другите търговски обекти (ДТО) отбелязва леко понижение спрямо предходната седмица (с 0,9%) до 2,32 лв./кг. По области, захарта се предлага в по-малките магазини в ценовия интервал от 2,10 лв./кг до 2,50 лв./кг, като най-ниски стойности са регистрирани в Кърджали, а най-високи – в Габрово и Плевен. Понижение на ценовите равнища спрямо предходната седмица се наблюдава в десет области, най-значително в Кърджали (с 6,7%), Благоевград (с 5,1%), Хасково (с 4,4%) и Добрич (с 4,1%). Повишение на ценовите стойности се регистрира единствено в Перник – с 1,4%.

Средно за страната, цените на захарта в ДТО са с 0,15 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети. Най-голяма разлика между цените в магазинната мрежа се регистрира във Видин (0,30 лв./кг).

Най-голям марж между цените на едро и цените на дребно се наблюдава за ГТВ в Пазарджик (0,36 лв./кг), а за по-малките магазини – в Плевен (0,56 лв./кг). В областите Разград, Монтана и Бургас цените на дребно в големите супермаркети са съответно с 0,09 и 0,05 и 0,01 лв./кг по-ниски от тези на едро.

През месец април 2012 г. цените на захарта продължават да се понижават, като спрямо предходния месец захарта е поевтиняла средно с 2,5% на едро и с 2,8% на дребно. По области, месечните ценови изменения на пазара на едро са в границите от -10,1% (Варна) до +3% (Стара Загора), а при търговията на дребно - от –8,2% (Кърджали) до -0,1% (Перник).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.