1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Средната цена на яйцата остава без промяна

Средната цена на яйцата остава без промяна

Маржът между цените на едро и тези на дребно е средно 0,06 лв./бр

По данни на ДКСБТ през периода 16 – 23 септември 2015 г. средните цени на едро и на дребно на яйца за страната остават без промяна спрямо предходната седмица, с изключение на средната цена на дребно на яйца размер М в големите търговски вериги (ГТВ), където е регистрирано леко повишение.

Предлагането на едро на яйца - размер М е в ценовия диапазон от 0,15 лв./бр. до 0,22 лв./бр., като най-ниската стойност се наблюдава във Велико Търново, а най-високата в Бургас. В четири области се отчита седмично увеличение на цените с между 0,01 и 0,04 лв./бр., най-чувствително в Бургас. Това не дава отражение на средната стойност за страната и тя остава на ниво от 0,19 лв./бр. 

Средно за страната, цената на дребно на яйца размер – M в големите търговски вериги е 0,25 лв./бр., с 0,01 лв./бр. по-висока на седмична база. През периода на наблюдение цените на дребно на яйца – размер М в големите супермаркети са в интервала от 0,21 лв./бр. (Пазарджик) до 0,27 лв./бр. (Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен). Поскъпване на яйцата от този размер, в рамките на 0,01 лв./бр. – 0,03 лв./бр. спрямо предходната седмица, се отчита в единадесет области.

Средната цена на дребно на яйца – размер L в ГТВ остава 0,28 лв./бр. Цените на яйцата в тези обекти се движат в границите от 0,23 лв./бр. (Пазарджик) до 0,31 лв./бр. (Варна). Единствено в област София е регистрирано седмично изменение на цените – повишение с 0,03 лв./бр.

През изминалата седмица средната цена за страната на яйца – размер M в другите търговски обекти (ДТО) остава 0,22 лв./бр. По области, предлагането е в ценовия диапазон от 0,17 лв./бр. в Пазарджик до 0,24 лв./бр. във Велико Търново, Видин, Враца, Ловеч и Плевен. Седмично повишение на цените, с по 0,01 лв./бр., се наблюдава в областите Благоевград и Кюстендил, а понижение - в Шумен, с 0,01 лв./бр.

Цените на яйца - размер L в ДТО варират от 0,20 лв./бр. до 0,25 лв./бр. В област Шумен продуктът поевтинява с 0,01 лв./бр. спрямо предходния седмичен период, докато в Благоевград и Кюстендил е отчетено повишение с по 0,01 лв./бр. Средната цена за страната се запазва на ниво от 0,24 лв./бр.

Маржът между цените на едро на яйца - размер М и тези на дребно е средно 0,06 лв./бр. за ГТВ и 0,03 лв./бр. за ДТО. Най-голяма разлика между цените на едро и дребно е налице във Велико Търново, както за големите супермаркети така и за по-малките магазини, съответно 0,12 лв./бр. и 0,09 лв./бр. Изключение са областите Пловдив и Смолян, където цените на яйца – размер М в ДТО са по-ниски от тази на едро, съответно с 0,01 лв./бр. и 0,03 лв./бр.

Средно за страната, цените на дребно на яйца - размер М в големите супермаркети са с 0,03 лв./бр. по-високи от тези в по-малките търговски обекти, а при размер L - с 0,04 лв./бр.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.