1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Средната за страната цена на едро на замразеното пиле е 4,34 лв./кг

Средната за страната цена на едро на замразеното пиле е 4,34 лв./кг

Седмично повишение на цените в рамките на 0,2 – 5,2% е регистрирано в девет области

През периода 27 февруари – 6 март 2013 г. средните цени по веригата на предлагане на пилешко месо като цяло, остават около нивата от предходната седмица. По-съществено изменение, в посока нагоре, е налице само при средната цена на дребно на замразеното пиле в големите търговски вериги.

Пиле-замразено

Средната за страната цена на едро на замразеното пиле е 4,34 лв./кг, с 0,5% по-висока спрямо предходната седмица. По области, предлагането е в ценовия диапазон от 3,86 лв./кг (Пловдив) до 5,05 лв./кг (Разград). Седмично повишение на цените в рамките на 0,2 – 5,2% е регистрирано в девет области, най-чувствително в Силистра. Поевтиняване на продукта от 0,5 до 2,2% се отчита в четири областни центъра, най-чувствително в Добрич (2,2%).

Средната за страната цена на дребно на замразено пиле в големите търговски вериги (ГТВ) нараства с 2% спрямо предходната седмица, до 5,10 лв./кг. По области, цените се движат в границите от 4,64 лв./кг (Видин) до 5,54 лв./кг (Търговище). В четиринадесет области се наблюдава седмично повишение на цените в рамките на 2 – 14%, най-значително в София. Намаление на цените е регистрирано само в Благоевград и Кюстендил (с 1,9%).

Разликата между цените на едро на замразеното пиле и тези на дребно в ГТВ е средно 0,76 лв./кг, като варира от 0,21 лв./кг в Хасково до 1,36 лв./кг в Пловдив.

При средната цена на дребно на замразеното пиле в другите търговски обекти (ДТО) също се наблюдава леко увеличение спрямо предходната седмица - с 0,4% до 5,15 лв./кг. По области, цените се движат отново в границите от 4,68 лв./кг (Видин) до 5,68 лв./кг (Ловеч). Изменение на ценовите нива спрямо предходната седмица се регистрира в пет от областите, във всички от тях посоката е нагоре. По-чувствително е поскъпването на продукта в Добрич и Шумен, съответно с 4,2% и 3,6%, а по-слабо - в Благоевград, Перник и София, с между 0,5% и 1%.

Цените на дребно на замразеното пиле в ДТО са средно с 0,81 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата достига до 1,70 лв./кг в Плевен. За наблюдавания период средната за страната цена на замразеното пиле в ДТО е по-висока от тази в ГТВ с около 1%.

Пиле – прясно, охладено

През изтеклата седмица средната цена на едро на охладеното пиле за страната се запазва на нивото от предходната – 4,91 лв./кг. По области, цените на борсите се движат в границите от 4,30 лв./кг (Търговище) до 5,25 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч, Пазарджик и Плевен). Седмично понижение на ценовите стойности в рамките на 0,5 – 3% се отчита в четири области, най-чувствително в Благоевград. Повишение на цените е регистрирано само в Силистра (с 3,1%) и Шумен (с 3,7%).

Средно за страната, цената на дребно на охладеното пиле в големите търговски вериги е 5,22 лв./кг, с около 0,4% по-ниска спрямо предходния седмичен период. По области, ценовите стойностите са в интервала от 4,99 лв./кг (Разград, Русе, Силистра, Търговище и Хасково) до 5,50 лв./кг (Пазарджик). В четири области се наблюдава седмично понижение на цените в рамките на 2,9 – 4,8%, а в Търговище и по-значително – с 9,1%. Поскъпване на продукта се отчита във Варна (с 2,1%), Шумен (с 6,2%) и Ямбол (със 7,4%).

Цените на дребно на охладеното пиле в ГТВ са средно с 0,31 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата достига до 0,69 лв./кг в Търговище. В Благоевград цените в големите супермаркети са по-ниски от тези на едро с 0,02 лв./кг.

В почти цялата страна цените на дребно на охладеното пиле в ДТО остават на нивата от предходната седмица, като за поредна седмица във Варна и Добрич е отчетена най-ниска цена – 5,05 лв./кг, а в Ловеч най-висока – 6,13 лв./кг. Единствено в по-малките магазини в Кърджали и Шумен се отчита ценово изменение спрямо предходната седмица - повишение съответно, с 0,1% и 1%. Средно за страната, цената на дребно на охладеното пиле в ДТО се задържа на нивото от предходната седмица – 5,46 лв./кг. Маржът между цените на едро на охладеното пиле и тези на дребно в ДТО е средно 0,55 лв./кг, като варира от 0,25 (Пазарджик и Шумен) до 0,88 лв./кг (Ловеч).

Средно за страната, цените в големите супермаркети са по-ниски от тези в малките магазини с около 4,4 %.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.