1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Средните цени на бяла кристална захар се задържат на нивата от предходната седмица

Средните цени на бяла кристална захар се задържат на нивата от предходната седмица

В шест области се наблюдава поевтиняване на продукта на тържищата

През периода 23 – 30 август 2017 г. средните цени на бяла кристална захар за страната на едро и на дребно в по-малките магазини се задържат на нивата от предходната седмица, докато тази на дребно в големите супермаркети бележи леко понижение.

Средно за страната, цената на едро на захарта остава 1,59 лв./кг. По области, продуктът се търгува на цени от 1,42 лв./кг (Добрич) до 1,98 лв./кг (Бургас). В четиринадесет от областите, в които е налице предлагане на едро, се регистрират разнопосочни изменения на цените на седмична база, в границите от -2,6% (Стара Загора) до +3,5% (Пловдив).

Цените на захарта в големите търговски вериги (ГТВ) са в диапазона от 1,54 лв./кг (Бургас, Добрич, Сливен, Шумен и Ямбол) до 1,75 лв./кг (Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Ловеч, Монтана, Плевен и Смолян). Седмични ценови изменения се наблюдават в дванадесет области, като в десет от тях стойностите се понижават от 1,7% (Търговище) до 6,5% (Разград), а само в две – Благоевград и Кюстендил, е налице повишение, с 3,1%. В резултат, средната за страната цена на дребно на захарта в големите супермаркети намалява с 0,6% спрямо предходния седмичен период, до 1,65 лв./кг.

Предлагането на бялата захар в другите търговски обекти (ДТО) е в ценовите граници от 1,70 лв./кг (Благоевград и Кюстендил) до 2,00 лв./кг (Враца и Разград). Само в две области се отчитат седмични ценови изменения – повишение с 5,8% в София и понижение с 2,7% в Пазарджик. Това не се отразява на средната цена за страната и тя се запазва на ниво от 1,81 лв./кг.

През наблюдавания период цените на захарта в ДТО са средно с 0,16 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети, като най-голяма разлика в тази посока се наблюдава в Разград – 0,41 лв./кг. 

Маржът между цените на едро и на дребно на захарта е средно 0,06 лв./кг за ГТВ и 0,22 лв./кг за ДТО. Най-голяма разлика за големите супермаркети се наблюдава в област Плевен – 0,22 лв./кг, а за по-малките магазини – в Пловдив – 0,44 лв./кг. В три области средните цени на дребно на продукта в ГТВ са с до 0,44 лв./кг (Бургас) по-ниски от тези на едро. Подобна е ситуацията и в ДТО в Бургас, където продуктът се предлага на цена, с 0,20 лв./кг под тази на едро в същата област.

Средно за страната, към края на м. август 2017 г. цените на бялата кристална захар на едро и на дребно в по-малките магазини се задържат на нивата отпреди един месец, докато тази на дребно в големите търговски вериги се повишава с 1,0%.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.