1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Средните цени на едро и дребно на брашно тип „500” остават без значителни изменения

Средните цени на едро и дребно на брашно тип „500” остават без значителни изменения

Седмично изменение на ценовите стойности в големите супермаркети се регистрира в три областни центъра

През анализирания период (6 – 13 юни 2012 г.) средните цени на едро и на дребно на брашно тип „500” остават без значителни изменения спрямо предходната седмица.

Средната цена на едро за страната през последната седмица е 0,87 лв./кг, с 1,2% по-висока в сравнение с предходния период. По области, цените са в диапазона от 0,66 лв./кг до 1,04 лв./кг, съответно във Враца и Варна. В голяма част от областите се наблюдават леки изменения на цените и в двете посоки, в границите от -1,3 (Хасково) до +4% (Варна).

Средните цени на дребно на брашното за страната както в големите търговски вериги (ГТВ), така и в другите търговски обекти (ДТО) са без промяна спрямо предходната седмица, съответно 1,01 и 1,07 лв./кг.

По области, цените в ГТВ се движат в границите от 0,94 лв./кг (Бургас) до 1,07 лв./кг (Добрич и Шумен). Седмично изменение на ценовите стойности в големите супермаркети се регистрира в три областни центъра – понижение във Варна (с 4,7%) и Търговище (с 2%) и повишение в Благоевград (с 3%).

И през тази седмица цените на дребно в големите супермаркети са средно с 0,14 лв./кг по-високи от тези на едро, а най-голям марж се регистрира във Враца и Добрич – 0,33 лв./кг.

Почти в цялата страна по-малките магазини запазват цените на дребно на брашното от предходната седмица. През анализирания период брашното се търгува в тези обекти на цени от 1,02 лв./кг (Русе) до 1,13 лв./кг (Габрово и Смолян). Изменение на цените спрямо предходната седмица се наблюдава само в две области – леко повишение в Благоевград (с 2,4%) и Русе (с 0,5%).

Най-голяма разлика между цените на едро и тези на дребно в ДТО е налице отново във Враца (0,39 лв./кг). Средно за страната, цените на брашното в малките търговски обекти са по-високи от тези в големите супермаркети с 0,06 лв./кг.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.