1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Средните цени на едро и на дребно на бяла кристална захар за страната се задържат на нивата от предходната седмица

Средните цени на едро и на дребно на бяла кристална захар за страната се задържат на нивата от предходната седмица

По области, търговията със захар на тържищата е в широкия ценови диапазон от 1,36 до 1,79 лв./кг

Средните цени на едро и на дребно на бяла кристална захар за страната се задържат на нивата от предходната седмица.

По области, търговията със захар на тържищата е в широкия ценови диапазон от 1,36 лв./кг (Добрич) до 1,79 лв./кг (Враца). В дванадесет области се регистрират разнопосочни седмични изменения на цените, в границите от -3,1% (Варна) до +3,4% (Стара Загора и Ямбол), които се компенсират и средната цена на едро на захарта за страната остава 1,56 лв./кг.

В големите търговски вериги (ГТВ) предлагането на захарта е на цени от 1,49 лв./кг (Бургас, Добрич, Сливен и Ямбол) до 1,69 лв./кг (Смолян). В дванадесет области цените се понижават от 1,2% до 3,4% (най-съществено в Смолян), докато в други девет е налице повишение с между 2,0% и 7,4% (Варна). Средната стойност за страната се задържа на ниво от 1,56 лв./кг.
 
Цените на бялата захар в другите търговски обекти (ДТО) са в границите от 1,65 лв./кг (Благоевград и Кюстендил) до 1,90 лв./кг (Разград). В сравнение с предходната седмица, в три области продуктът поскъпва с до 1,2% (София), а единствено в Разград поевтинява, с 5,0%. Средно за страната, цената на захарта в тези обекти остава 1,77 лв./кг.

През изминалата седмица средната цена на дребно на захарта в ДТО е с 0,21 лв./кг над тази в големите супермаркети, като най-голяма разлика в тази посока се наблюдава в Пловдив и Шумен – 0,35 лв./кг.

Средно за страната, цената на едро на захарта продължава да е равна на тази на дребно в ГТВ и с 0,21 лв./кг по-ниска от тази на дребно в ДТО. Най-голяма разлика за големите супермаркети се наблюдава в Плевен и Смолян – 0,16 лв./кг, а за по-малките магазини – в Шумен – 0,43 лв./кг. В седем области цените на дребно в ГТВ са с до 0,25 лв./кг (Враца) по-ниски от тези на едро.

Средно за страната, към края на м. септември 2017 г. цените на бялата кристална захар на едро и на дребно в по-малките магазини се понижават съответно с 2,1% и с 2,2% на месечна база, докато тази на дребно в големите търговски вериги е без промяна.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.