1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Средните цени на едро и на дребно на яйцата остават без промяна

Средните цени на едро и на дребно на яйцата остават без промяна

Най-ниска стойност се отчита в Силистра

През анализирания период (26.09 – 3.10.2012 г.) средните цени на едро и на дребно на яйца за страната остават без промяна, с изключение на средната цена на дребно на яйца размер М в по-малките магазини, където е регистрирано леко повишение спрямо предходната седмица.

За периода на наблюдение предлагането на едро на яйца - размер М е в ценовия диапазон от 0,21 лв./бр. до 0,25 лв./бр., като най-ниска стойност се отчита в Силистра. Седмично увеличение на цените по борсите е налице в шест области, най-чувствително в Стара Загора – с 0,02 лв./бр. Леко намаление на цените с по 0,01 лв./бр. се наблюдава в Благоевград, Велико Търново и Разград.

Цените на дребно на яйца – размер М в големите търговски вериги (ГТВ) са в интервала от 0,25 лв./бр. в Шумен до 0,30 лв./бр. в областите Благоевград, Пазарджик и Пловдив. Спрямо предходния седмичен период, поскъпване на яйцата от този размер с 0,01-0,02 лв./бр. е регистрирано в осем области, а поевтиняване единствено в Шумен – с 0,01 лв./бр.

Цените на яйца - размер L в ГТВ се движат в границите от 0,29 лв./бр. до 0,34 лв./бр. Най-ниската стойност се наблюдава в Добрич, Кърджали и Шумен, а най-високата – в Благоевград. Повишение на цените се отчита в девет области, най-значително в Бургас – с 0,04 лв./бр., а понижение само в Добрич – с 0,02 лв./бр.

Предлагането на яйца - размер M в другите търговски обекти (ДТО) е в ценовия диапазон от 0,24 лв./бр. във Варна до 0,30 лв./бр. в областите Велико Търново, Ловеч и Плевен. През изтеклата седмица по-скъпо с 0,01-0,02 лв./бр. яйцата от този размер се предлагат в осем области. Леко намаление на цените в по-малките магазини е налице в Добрич и Шумен.

Цените на яйца - размер L, предлагани в ДТО, варират от 0,26 лв./бр. (в Добрич и Кърджали) до 0,31 лв./бр. (във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен). Седмично увеличение на цените се наблюдава в шест области, най-чувствително в Габрово и София – с 0,02 лв./бр., а понижение единствено в Добрич – с 0,01 лв./бр.

Маржът между цените на едро на яйца - размер М и тези на дребно е средно 0,04 лв./бр. за ГТВ и 0,03 лв./бр. за ДТО, като достига до 0,07 лв./бр. за ГТВ (във Велико Търново и Силистра) и 0,08 лв./бр. за ДТО във Велико Търново.

Средно за страната, цените на дребно на яйца - размер М в големите супермаркети са с 0,01 лв./бр. по-високи от тези в по-малките търговски обекти, а при размер L - с 0,03 лв./бр.

Към края на м. септември 2012 г. средната цена на едро на яйца - размер М за страната бележи леко повишение с 0,01 лв./бр. спрямо нивото отпреди един месец. При средните цени на дребно на яйца също се наблюдава увеличение с 0,01 лв./бр. в рамките на периода както в ГТВ, така и в ДТО.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.