1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Средните цени на пилешко месо за страната остават без съществена промяна

Средните цени на пилешко месо за страната остават без съществена промяна

Най-значително намаление е регистрирано в Плевен – с 0,10 лв./кг или 3,1%

През изтеклата седмица средните цени на пилешко месо за страната остават без съществена промяна.

Пиле-замразено

През анализирания период средната за страната цена на едро на замразеното пиле се запазва на ниво от 3,72 лв./кг. По области, цените на едро са в границите от 3,08 лв./кг (Ловеч) до 4,15 лв./кг (Разград). В по-голямата част от областните центрове са отчетени леки колебания на цените в двете посоки. Най-чувствително е увеличението в Ловеч - с 0,16 лв./кг или 5,5%, а най-значително намаление е регистрирано в Плевен – с 0,10 лв./кг или 3,1%. В седем области борсовите цени на замразеното пиле се запазват на нивата от предходната седмица.

В сравнение с предходната седмица, средната цена на замразеното пиле на дребно в големите търговски вериги (ГТВ) отбелязва повишение с 0,03 лв./кг до 4,42 лв./кг.

По области, цените на замразеното пиле в големите супермаркети варират от 4,20 лв./кг (Добрич) до 4,70 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен). В почти цялата страна цените на продукта в ГТВ се запазват на нивата от предходния период. Изключение правят само 3 области, в които цените бележат повишение в рамките на 5,8 – 7,4%. Най-значително е увеличението на цените в София и Варна – с по 0,30 лв./кг, а малко по-слабо в Перник – с 0,25 лв./кг.

Отново в Ловеч се наблюдава най-голям марж между цените по веригата на предлагане, като цената на дребно в ГТВ е с 1,62 лв./кг по-висока от тази на едро. Най-малка е разликата между цените на едро и на дребно в ГТВ в Разград (0,19 лв./кг).

Като цяло, в другите търговски обекти (ДТО) цените на дребно на замразеното пиле остават на нивата от предходната седмица, като за поредна седмица във Варна е отчетена най-ниска цена – 4,00 лв./кг, а в Ловеч най-висока - 4,90 лв./кг. Изменение на цените се регистрира само в четири области. Увеличение на цените спрямо предходната седмица се наблюдава в областите Благоевград, Кюстендил (с по 2,3%) и София (с 1,3%). Единствено в Перник замразеното пиле поевтинява - с 0,33 лв./кг или 7,3%.

Целия материал за ценовия анализ на пазара на пилешко месо четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.