1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Средните цени на пилешко месо за страната остават без съществена промяна

Средните цени на пилешко месо за страната остават без съществена промяна

Намаление на цените на едро е отчетено в девет области

През изтеклата седмица средните цени на пилешко месо за страната остават без съществена промяна.

Пиле-замразено

Средната цена на едро на замразеното пиле за страната е 3,66 лв.кг, с 0,01 лв./кг по-ниска спрямо предходната седмица. В по-голямата част от областите са регистрирани леки разнопосочни изменения на цените. Намаление на цените на едро е отчетено в девет области, най-съществено в Плевен (с 3%) и Кърджали (с 2,1%). Повишение от 0,3% до 3,5% е регистрирано в пет областни центъра, най-значително в Силистра. Предлагането на борсите през седмицата е в ценовите граници от 2,88 до 4,10 лв./кг, съответно в Плевен и Варна.

В големите търговски вериги (ГТВ) замразеното пиле се предлага на цени от 4,27 лв./кг до 4,70 лв./кг. Най-ниските стойности се отчитат в Търговище, а най-високите във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен. Увеличение на цените е регистрирано само в Монтана и Враца, съответно с 1,3 и 1,2%.

Най-голям марж между цената на едро и тази на дребно в ГТВ се наблюдава в Плевен (1,82 лв./кг), а най-малък – в Благоевград (0,25 лв./кг).

През разглеждания период цените на дребно на замразеното пиле в другите търговски обекти (ДТО) са в рамките от 4,08 лв./кг до 4,90 лв./кг, съответно в Силистра и Ловеч. Единствено в по-малките магазини в София цените на дребно на замразеното пиле се понижават с 0,06 лв./кг или 1,3%.

 Маржът между цената на едро и тази на дребно в ДТО е в границите от 0,05 лв./кг (Разград) до 1,92 лв./кг (Плевен).

Средно за страната, цената на дребно в ДТО за периода е с 0,02 лв./кг или около 0,5% по-ниска от тази в ГТВ.

 Пиле – прясно, охладено

За наблюдавания период предлагането на охладеното пиле на борсите в страната е в диапазона от 3,80 лв./кг до 4,70 лв./кг, като най-ниска цена на едро е отчетена в Търговище, а най-висока в Ловеч.

В повечето области цените на едро остават на нивата от предходния период. Увеличение се регистрира в четири области - от 1,1% (Велико Търново и Ловеч) до 5,8% (София), а намаление в други четири – от 1,1% (Шумен) до 3,8% (Варна).

В големите търговски вериги цените на дребно на охладеното пиле варират от 4,30 до 5,49 лв./кг, като в повечето области се запазват на нивата от предходната седмица. Най-евтино се предлага охладеното пиле в ГТВ в Добрич, а най-скъпо -  в Бургас.

Ценови колебания се наблюдават в четири области – повишение в София, Шумен и Търговище, съответно с 5,7, 2,2 и 2%, а понижение в Добрич с 2,3%. В резултат, средната цена на дребно на охладеното пиле за страната в ГТВ се увеличава незначително в сравнение с предходната седмица (с 0,2%) до 4,95 лв./кг. Разликата между цените на едро и тези на дребно в ГТВ варира от 0,03 лв./кг в Перник до 1,19 лв./кг в Търговище.

В почти цялата страна в ДТО цените на дребно на охладеното пиле се запазват непроменени спрямо предходната седмица и остават в диапазона от 4,78 лв./кг до 5,55 лв./кг, съответно най-ниски в Сливен, а най-високи в Ловеч. Данните за периода сочат понижение на цените в малките магазини само в областите Благоевград и Кюстендил (с по 0,05 лв./кг или 1%).

Маржът между цените на едро и цените на дребно в ДТО е най-значителен в Хасково (1,07 лв./кг), а най-малък - в София (0,35 лв./кг).

Средно за страната, цената на дребно в ГТВ за периода е с 0,11 лв./кг или около 2,2% по-ниска от тази в ДТО.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.