1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Средните цени на рафинираното слънчогледово олио отбелязват леки разнопосочни изменения

Средните цени на рафинираното слънчогледово олио отбелязват леки разнопосочни изменения

По области, цените на едро варират от 1,78 2,38 лева

През периодa 27 септември – 4 октомври 2017 г. средните цени на едро и на дребно на рафинираното слънчогледово олио за страната отбелязват леки разнопосочни изменения спрямо предходната седмица.

По области, цените на едро на слънчогледовото олио на тържищата в страната варират от 1,78 лв./литър (Плевен) до 2,38 лв./литър (Бургас). В дванадесет области се отчитат седмични изменения на цените в границите от -4,3% (Плевен) до +4,7% (Варна), преобладаващо в посока надолу. Това води до понижение на средната цена на едро за страната с 0,5%, до 2,05 лв./литър.
 
Предлагането на олиото в големите търговски вериги (ГТВ) е в ценовия интервал от 2,33 лв./литър (Видин, Враца, Монтана и Шумен) до 2,69 лв./литър (Благоевград и Кюстендил). В Сравнение с предходната седмица, в десет области се наблюдава поскъпване на олиото в рамките на 0,4% - 9,2% (най-значително в Пловдив), а единствено в София – поевтиняване, с 1,9%. В резултат, средната за страната цена на дребно на слънчогледовото олио в големите супермаркети се повишава с 1,2%, до 2,45 лв./литър.

Средно за страната, цената на дребно на олиото в другите търговски обекти (ДТО) се запазва на ниво от 2,54 лв./литър. В по-малките магазини олиото се търгува на цени от 2,35 лв./литър (Добрич) до 2,80 лв./литър (Габрово), като седмични изменения се отчитат само в областите Кюстендил, Благоевград и София – понижение с между 0,4% и 2,9%.

През наблюдавания период цените на олиото в по-малките търговски обекти са средно с 0,09 лв./литър по-високи от тези в големите супермаркети, като разликата достига до 0,28 лв./литър в Търговище. В Благоевград и Кюстендил цените на продукта в ДТО са по-ниски от тези в големите търговски вериги, съответно с 0,19 лв./литър и 0,21 лв./литър.

Маржът между цените на едро и на дребно на олиото е средно 0,40 лв./литър за ГТВ и 0,49 лв./литър за ДТО, като разликата между двата типа цени е най-голяма в Плевен, съответно 0,81 лв./литър за големите супермаркети и 0,95 лв./литър за по-малките магазини.

Средно за страната, към края на м. септември 2017 г. цените на олиото на едро и на дребно в по-малките магазини се понижават с 0,8% спрямо нивата отпреди един месец, докато тази на дребно в големите супермаркети остава без промяна.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.