1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Средните за страната цени по веригата на предлагане на яйца остават без промяна

Средните за страната цени по веригата на предлагане на яйца остават без промяна

Търговията с яйца - размер М на борсите е в ценовия диапазон от 0,22 лв./бр. до 0,25 лв./бр.

Като цяло, през периода 12 – 19 септември 2012 г. средните за страната цени по веригата на предлагане на яйца остават без промяна, с изключение на средната цена на дребно на яйца размер М в по-малките магазини, където е регистрирано повишение с 0,01 лв./бр. спрямо предходната седмица.

Търговията с яйца - размер М на борсите е в ценовия диапазон от 0,22 лв./бр. до 0,25 лв./бр. В два областни центъра се отчита понижение на цените с по 0,01 лв./бр., а в шест – повишение, достигащо до 0,02 лв./бр. в Хасково

По области, цените на дребно на яйца – размер М в големите търговски вериги (ГТВ) са в границите от 0,26 лв./бр. в Перник до 0,30 лв./бр. в областите Монтана, Пазарджик, Пловдив и Русе. В шест области се наблюдава седмично поскъпване на яйцата от този размер в рамките на 0,01 – 0,03 лв./бр., най-чувствително в Русе. Поевтиняване е налице само в Благоевград – с 0,01 лв./бр., Враца и София – с 0,02 лв./бр.

Цените на яйца - размер L в ГТВ варират от 0,29 лв./бр. в областите Бургас, Кърджали и София до 0,34 лв./бр. в Благоевград. Спрямо предходния седмичен период, намаление на цените е отчетено единствено в област Бургас (0,02 лв./бр.), а в други три области се наблюдава поскъпване с 0,01 - 0,02 лв./бр.

Предлагането на яйца - размер M в другите търговски обекти (ДТО) е в ценовия диапазон от 0,25 лв./бр. до 0,29 лв./бр. Най-високата стойност е регистрирана в Ловеч, Плевен и Смолян. Седмични ценови изменения на яйцата от този размер са отчетени в девет области – повишение в диапазона от 0,01 лв./бр. до 0,03 лв./бр., най-сериозно в Пазарджик и Пловдив.

Цените на яйца - размер L, предлагани в ДТО, са в интервала от 0,26 лв./бр. до 0,30 лв./бр., като най-ниската стойност е регистрирана в Кърджали. Леки седмични изменения на ценовите стойности, в рамките на -0,01 - +0,03 лв./бр., се отчита в десет области.

През изтеклата седмица маржът между цените на едро на яйца - размер М и тези на дребно е средно 0,04 лв./бр. в ГТВ и 0,03 лв./бр. в ДТО, като достига съответно до 0,07 лв./бр. за ГТВ в областите Пловдив и Русе и 0,07 лв./бр. за ДТО в Плевен.

Средно за страната, цените на дребно на яйца - размер М в големите супермаркети са с 0,01 лв./бр. по-високи от тези в по-малките търговски обекти, а при размер L – с 0,03 лв./бр.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.