1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Средният добив на тютюн е 120 кг от декар в община Баните

Средният добив на тютюн е 120 кг от декар в община Баните

Изкупуването на тютюна се очаква да започне октомври-ноември

120 кг от декар е средният добив на тютюн в община Баните.  Качеството на определени места е добро, защото в някои села падналата  градушка е унищожила част от реколтата.

След като приключи прибирането на реколтата се дава информация за съответните фирми, график за започване на кампания за изкупуване. Общината има подписани договори с прекупвачи.

Средната цена на тютюна ще се влияе от качеството. Ферад Емин, зам.-кмет на общината предполага, че ще е като миналата година - 3.50-4.20 лв.

Привършва прибирането на тютюневата реколта в село Любча, община Доспат, каза кметът на селото Велико Митков. Жителите се надяват да приберат добра реколта. Изкупуването на тютюна се очаква да започне октомври-ноември, когато фирмите дадат готовност, че могат да започнат да изкупуват . По думите му, кметството има договор с две фирми прекупвателки, от които едната е гръцка. Той съобщи, че може би двете фирми общо ще изкупуват около 35 т тютюн. Цената на тютюна не е уговорена в договора, каза още Митков и допълни, че това може би ще доведе до ощетяване на производителите, ако фирмите решат да купуват тютюн на ниски цени.

Миналата година тютюнът се е продавал според качеството, като средната цена е била 4.80-5.00 лв., а гръцката фирма изкупувала тютюна на цена 5.50 лева. Той изрази надежда тази година да има и премия към тютюна. Миналата година тя е била 3.20 лв. за килограм, което довело цената до 8 лв. за килограм.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.