1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Средно за страната цената на едро при слънчогледовото олио е 2,64 лв./литър

Средно за страната цената на едро при слънчогледовото олио е 2,64 лв./литър

Понижение на цените се регистрира само във Варна

През последната седмица не са регистрирани значителни изменения на цените на рафинираното слънчогледово олио. При търговията на дребно в големите търговски вериги (ГТВ) и в другите търговски обекти (ДТО) е налице леко повишение на стойностите, докато цените на едро остават непроменени.

Средно за страната цената на едро при слънчогледовото олио остава непроменена (2,64 лв./литър). Цените на едро по области са в диапазона от 2,46 лв./литър до 2,88 лв./литър, съответно във Велико Търново и Русе. Намаление на ценовите нива се отчита в девет областни центрове, като най-съществено то е в Велико Търново (-2,0%), а незначително увеличение се наблюдава в седем области (в границите от 0,4% до 0,8%).

При търговията на дребно средните цени за страната на слънчогледовото олио в големите търговски вериги регистрират леко повишение – с близо 1%. Предлагането е в ценовите граници от 2,52 лв./литър до 3,42 лв./литър, съответно в Добрич и в София. Понижение на цените се регистрира само във Варна (с 4,9%), а поскъпване в Благоевград, Кюстендил (с по 12%) и София (с 10%).

В малките магазини (ДТО) средната цена за страната на слънчогледово олио отбелязва несъществено повишение (1%) до 3,08 лв./литър. В ДТО олиото се предлага на цени от 2,83 лв./литър до 3,47 лв./литър. Значително увеличение на цените се наблюдава в Благоевград и Кюстендил - с по 16,8%, а слабо изразено - в Шумен (с 0,05%). В по-малките мазагини единствено в София се отчита спад на цените – с 1,7%.

Средно за страната цените на рафинираното олио в големите супермаркети са по-ниски от тези в останалата магазинна мрежа с 0,11 лв./литър. Прави впечатление, че в пет области цените на олиото в ДТО са по-ниски от тези в ГТО, като най-съществена е разликата в София (0,31 лв./литър).

За поредна седмица най–голям марж между цената на едро и цената на дребно в големите супермаркети се наблюдава в София (0,80 лв./литър), а в ДТО – във Враца (0,73 лв./литър).

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.