1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. СТО настоява за нови правила за аграрния сектор

СТО настоява за нови правила за аграрния сектор

Kлиматичните промени и демографското развитие застрашават продоволствената сигурност

Промяна в правилата на Световната търговска организация за аграрния сектор и храните поиска генералният директор Нгози Иуеала. Според нея пазарите в тези сектори все още не действат оптимално, тъй като правилата не следват развитието в световен мащаб.
 
На заседание на ръководството на Търговската организация в Женева Нгози Оконджо - Иуеала изтъкна, че е необходима актуализация на разпоредбите, за да се реагира адекватно на проблемите и предизвикателствата. По думите й през последните 25 години светът се е променил драстично, а климатичните промени и демографското развитие застрашават продоволствената сигурност. Сключеното през 1995 година споразумение за селскостопанския сектор е било важна крачка към една справедлива и пазарно ориентирана система за търговията с аграрни стоки, но вече не е актуално.
 
Взетото през 2015-та решение за премахване на експортните субсидии е довело до сериозен спад на тази подкрепа – от близо 7 милиарда долара през 1999 година до по-малко от 12 милиона долара през 2020-та. Въпреки това търговските изкривявания и високите нива на защита на пазарите все още представляват голям проблем, посочи директорът.
 
Според нея едно от най-големите предизвикателства са недостатъчните инвестиции в науката, инфраструктурата и обществения сектор, заради което се забелязва силно свиване на селскостопанското производство в много региони по света. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.