1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Стопани в Силистренско временно спират есенната оран, заради засушаването

Стопани в Силистренско временно спират есенната оран, заради засушаването

Има достатъчно техника за обработка на почвата

Заради засушаването има стопани в Силистренско, които временно спират есенната оран. Това заяви Иван Ганев, председател на Областния съюз на земеделските кооперации в областта. Той обясни че интензивните дъждове по време на жътвата са довели до голямо натоварване на горния слой на почвата. Орният слой е силно сбит, а през горещините допълнително се е спекъл, което увеличава разхода на гориво при оран. Затова има стопани, които я отсрочват до падането поне на някакъв валеж.

Отсрочването не е фатално, а има и достатъчно техника за обработка на почвата, така че стопанствата да осъществят нормална кампания по есенната подготовка. Забелязва се, че минава и технологичното време за сеитба на рапицата и има стопани, които са искали да засеят по-големи площи с тази култура, но се отказват, понеже са изпуснали срока за засяване.

Сеитбата обикновено се извършва в края на август до към 10 септември, но пак всичко зависи от природните условията, каза Иван Ганев. Той посочи, че има вече засети с рапица ниви, но пък семето не пониква поради сушата, така че пак има риск за бъдещето на растенията. Иван Ганев обясни, че трябва да има време растението да образува розетка и да бъде устойчиво на зимните ниски температури.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.