1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Страната е пред втора голяма зърнена криза

Страната е пред втора голяма зърнена криза

Две години след първата, предизвикана от недостиг на жито, сегашната е в резултат на големия излишък от над 500 хиляди тона пшеница

 

Страната ни се намира пред прага на втора голяма зърнена криза. Парадоксалното е, че две години след първата, предизвикана от недостиг на жито, сегашната е в резултат на големия излишък от над 500 хиляди тона пшеница“, заяви днес в Плевен зам.-председателят на парламентарната Комисия по земеделие Венцислав Върбанов.

Той уточни, че е получил поредица от сигнали от големите зърнопроизводители в страната, които твърдят, че поради излишъка на жито им предлагат изкупни цени много под себестойността на продукцията.

Върбанов обвини бившия земеделски министър Мехмед Дикме, че е обещал на зърнопроизводителите да увеличи квотата за износ на зърно за Европейския съюз, но нищо не е предприел и тя е останала малка - само 250 хиляди тона годишно.

„В същото време земеделските производители повярваха на Дикме, увеличиха площите си с пшеница, направиха повече производствени разходи, и сега ще получат по-богата реколта, но с по-висока производствена цена“, добави Върбанов.

Той определи свикването утре на Консултативния съвет по зърното като закъсняла мярка на Министерството на земеделието и като предизборен ход./dnes.bg/

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.